Ένωση Ποντίων Επ.Ελασσόνας: «Η Γενοκτονία των Ποντίων συνεχίζει να αναζητά δικαίωση»

Η Ένωση Ποντίων Ποντίων Επ.Ελασσόνας, με αφορμή την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σε μήνυμα του αναφέρει:

«Η 19η Μαΐου αποτελεί μία άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου όπως αυτή καθιερώθηκε   το   1994,με ομόφωνη απόφαση  της Βουλής των Ελλήνων.

Ωστόσο η αναζήτηση για δικαίωση συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, αφού τόσο η Τουρκία αρνείται με μένος την ύπαρξη γενοκτονίας ,πόσο μάλλον αφού αυτήν την ημέρα την έχει καθιερώσει μάλιστα ως "ημέρα μνήμης του Μουσταφά Κεμάλ και γιορτή νεολαίας και αθλητισμού'', τόσο και η διεθνής κοινότητα στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία της και αυτή γυρίζει την πλάτη της σε ένα καταφανέστατο έγκλημα.

Οι αποδείξεις για το έγκλημα αυτό είναι πολυάριθμες και συγκλίνουσες και προκύπτουν ακόμα από τα ίδια τα οθωμανικά και τουρκικά αρχεία και από αρχεία των ευρωπαϊκών κρατών και τις ΗΠΑ, από αναφορές ξένων διπλωματικών  υπαλλήλων, πρεσβευτών, προξένων, ιεραποστολικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Τα κύρια όμως στοιχεία της εκτέλεσης του εγκλήματος προκύπτουν από την ίδια την ιστορία των ποντιακών οικογενειών με τα δικά της θύματα και τις μαρτυρίες εκείνων που επέζησαν από τις σφαγές.

Έχουμε δηλαδή όλες τις πράξεις, που σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗ Ε το 1948, στοιχειοθετούν αυτό το μεγάλο έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα, το έγκλημα της Γενοκτονίας.

Μετά την  Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915,οι Τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο μπροστά τους, για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους, το εκλεκτό τμήμα του ελληνισμού που ζούσε στο βόρειο τμήμα της Μικράς Ασίας στην περιοχή του Πόντου, που μολονότι αποτελούσε το 40% περίπου του γενικού πληθυσμού, είχε καταφέρει να κυριαρχήσει στην οικονομική ζωή της περιοχής,

Η αρχή του τέλους αποτελεί το κίνημα των Νεότουρκων το 1908,ένα κίνημα που επικράτησε και έθεσε στο περιθώριο τον Σουλτάνο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι  της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στον Ά Π.Π.

Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας δύσκολα ανθρώπινος νους μπορεί να συλλάβει τις μεθόδους εξολόθρευσης 353.000 θυμάτων.

Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν θα πραγματοποιείτο εάν δεν υπήρχαν άμεσοι ή έμμεσοι συνεργοί των τουρκικών εγκλημάτων.

Σύμμαχοι και μη σύμμαχοι επωμίζονται βαριές ευθύνες, αλλά δυστυχώς και η Ελλάδα σαν κράτος δεν μπόρεσε στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσει τους Έλληνες του Πόντου.

Μέχρι τις ημέρες μας οι απόγονοι εκείνων που βίωσαν τη φρίκη της τουρκικής βαρβαρότητας διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της ποντιακής κληρονομιάς τους, δίνοντας αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η ιστορική μνήμη και κουλτούρα των Ποντίων διατηρούνται  αναλλοίωτα  και σε μεγάλο βαθμό βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση η ύπαρξη πολλών ποντιακών συλλόγων ανά την επικράτεια».

Α.Ν.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.