Κλειστά επ’ αόριστον τα μικροβιολογικά εργαστήρια για τις αποζημιώσεις από τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ

 Κλείνουν από σήμερα τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Λάρισας, μαζί με τα υπόλοιπα σε ολόκληρη τη χώρα, με τους εργαστηριακούς γιατρούς να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη υφαρπαγή των αποζημιώσεων (clawback) από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Η ολική αποχή των εργαστηριακών γιατρών από τα καθήκοντά τους προκαλεί «πονοκεφάλους» στα νοσοκομειακά ιδρύματα της περιοχές, καθώς οι ασφαλισμένοι και μόνο για έκτακτα περιστατικά θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της νέας κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών: Το πρώτο αφορά το περιεχόμενο της αποχής, που είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε διαρκείας και το δεύτερο αφορά τη δυνατότητα των εργαστηριακών γιατρών να αντιδρούν και να αρνούνται την εξυπηρέτηση των παραπεμπτικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν για την επιβίωση των εργαστηρίων τους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις στο 30-40% του ύψους τους εξαιτίας των μνημονιακών νόμων.

Πρόβλημα που είχε τεθεί και σε άλλες κινητοποιήσεις του κλάδου στο παρελθόν, με τελευταία κινητοποίηση τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Διεκδικώντας να καταργηθεί ή να ελαττωθεί το clawback προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των εργαστηρίων τους, οι μικροβιολόγοι μέσα από συναντήσεις, επαφές αλλά και διαδικτυακές συζητήσεις αποφάσισαν αποχή από σήμερα κατεβάζοντας ρολά στα εργαστήριά τους. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για αποχή διαρκείας, οι γιατροί έχουν κληθεί σε διαδικτυακή συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της αποχής των πρώτων ημερών και να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια.

Η απόφαση για την αποχή αφορά στη Λάρισα τα εργαστήρια 60 ιδιωτών μικροβιολόγων και 4 εταιρειών, ενώ με κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια σύμφωνα με την απόφαση, οι ασφαλισμένοι για τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να απευθύνονται στα δύο νοσοκομεία. Προοπτική που εξετάζεται με προβληματισμό τις τελευταίες ημέρες από τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις κλινικές -ιδιαίτερα οι παιδιατρικές- στέλνουν ασθενείς για εξετάσεις με παραπεμπτικά σε ιδιωτικά εργαστήρια όταν παρατηρείται έλλειψη σε αντιδραστήρια στα νοσοκομειακά εργαστήρια.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαστηριακοί γιατροί διεκδικούν το εκ των προτέρων γνωστό κι ανακοινώσιμο ανώτατο όριο του Clawback έως 5%, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων και αναγνώριση συνυπευθυνότητας του ΕΟΠΥΥ, Υπουργείου Υγείας και της ΗΔΙΚΑ για την έλλειψη και μη εφαρμογή κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.

Η ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Όσον αφορά στη μορφή των αντιδράσεων για τις υψηλές παρακρατήσεις των αποζημιώσεων για τις εργαστηριακές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, η τελική απόφαση για την αποχή από το σύνολο των εξετάσεων και όχι μόνο με παραπεμπτικά από τον ΕΟΠΥΥ με λουκέτο των εργαστηρίων ελήφθη υπό το βάρος των προβλέψεων του τελευταίου νόμου που ρυθμίζει σειρά θεμάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 69 του νόμου 5102/2024 προβλέπεται αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων παρόχων υπηρεσιών (εργαστηρίων) με Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγων, που θεωρούν εκβιαστική τη συγκεκριμένη διάταξη.

Ειδικότερα το άρθρο 69 αναφέρει ότι «Συμβάσεις παρόχων (εργαστηρίων) με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων …λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης. Η λύση της σύμβασης διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβάσεων».

Ο ΙΣΛ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με νέα χθεσινή ανακοίνωσή του στηρίζει τις διεκδικήσεις και αντιδράσεις των εργαστηριακών γιατρών που ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 8 Μαΐου, στηρίζονται δε και καλύπτονται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), και έχουν ως κύριο αίτημα την κατάργηση του καταστροφικού και επαίσχυντου clawback.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ. Έχει περάσει μία δεκαετία κατάθεσης προτάσεων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης. Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής. Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας, οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τους Επιστήμονες που παρέχουν έργο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, καλύπτει απόλυτα τις επερχόμενες αντιδράσεις και διεκδικήσεις που έχουν εξαγγείλει οι Περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Γιατρών και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης.

Καλούμε, επίσης, ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τους οργανωμένους φορείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων να σταθούν δίπλα μας, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες ΠΦΥ».

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ (Πηγή: eleftheria.gr)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.