Επίσκεψη ΠΑΚ Θεσσαλίας στον ΕΛΓΑ για προβλήματα αποζημιώσεων

Ενημερωτική επίσκεψη στα γραφεία του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, το οποίο συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του τοπικού ΕΛΓΑ κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα και αγροτικής οικονομίας Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Τσέτσιλα, της νέας προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας κα Ελεάννας Πορίχη και των στελεχών του ΕΛΓΑ Κώστα Καραμπάτσα (Τμηματάρχη) και Κώστα Τσιάμπα (προϊστάμενο εφαρμογών και επικοινωνίας),  με τους οποίους συζητήθηκαν μια σειρά θεμάτων που άπτονται του ενδιαφέροντος των αγροτών της περιοχής. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,  το κλιμάκιο της ΠΑΚ Θεσσαλίας, το οποίο αποτελούνταν από τον πρόεδρο της Κίνησης κ. Χρήστο Αθανασιάδη, τα στελέχη Τάσο Υψηλάντη, Ελένη Σταγιάννη, Κώστα Μπουχλαριώτη και Απόστολο Σταγιάννη, παρουσία των πλημμυρόπληκτων  αμπελοπαραγωγών Απόστολο Νικολούλη και Χρήστο Φτάρα, από Χάλκη και Κιλελέρ του δήμου Κιλελέρ, έθεσαν τα παρακάτω ζητήματα:

 

·         Τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί οινοποιήσιμων αμπελώνων από τον Daniel, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι σήμερα, αφού δεν τους έχει χορηγηθεί από τον ΕΛΓΑ καμία προκαταβολή ενισχύσεων Ad hoc , όπως στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Για το συγκεκριμένο θέμα ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Σπυρόπουλος ανέφερε πως έχουν χορηγηθεί προκαταβολές σε μερικούς παραγωγούς και ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, με την πρόοδο των πορισμάτων, θα ενταχθούν και οι υπόλοιποι που δεν έλαβαν μέχρι σήμερα.     

·         Τις ατελώς δηλώσεις που κατέθεσαν περίπου 500-600 αμυγδαλοπαραγωγοί των περιοχών Δολίχης, Αμουρίου Ελασσόνας, Όσσας Τεμπών και άλλων περιοχών, οι οποίοι αδικήθηκαν από τις εκτιμήσεις και τα πορίσματα των ζημιών που εξέδωσε ο ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2023, θέμα για το οποίο ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε πως βρίσκονται στη διαδικασία διεκπεραίωσης

·         Το Μέτρο 5.2. «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών» για τους πλημμυρόπληκτους κτηνοτρόφους, όπου επισημάνθηκε από το κλιμάκιο της ΠΑΚ ότι οι προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα (προπληρωμή των χρημάτων, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) είναι αποτρεπτικές για τους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους, καθώς και ότι μέχρι σήμερα, παρά την παράταση που δόθηκε, δεν υπάρχει ούτε μία οριστικοποιημένη αίτηση.

·         Τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ζημιάς που κατατέθηκαν από πλημμυρόπληκτους παραγωγούς στη Λάρισα αλλά και τις δηλώσεις ζημιάς που χάθηκαν κυρίως στην περιοχή της Καρδίτσας, για τις οποίες θα αποφασίσει το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ κεντρικά, με βάση τις προϋποθέσεις που θα θέσει.     

·         Τα πορίσματα, για μια σειρά ζημιών που προκλήθηκαν το 2023, που παρότι έχουν αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους, δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές από τον ΕΛΓΑ. 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.