Ευρωεκλογές 2024: Στις κάλπες σήμερα οι Έλληνες

 Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της χώρας μας για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00π.μ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία από τους εκλογικούς καταλόγους στις φετινές Ευρωεκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 9,8 εκατομμύρια πολίτες. Για πρώτη φορά ψηφίζουν περίπου 111.000 17άρηδες.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου η εφορευτική επιτροπή ενός εκλογικού τμήματος κρίνει πως χρειάζεται παράταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους εκλογικούς καταλόγους στις φετινές Ευρωεκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 9,8 εκατομμύρια πολίτες. Για πρώτη φορά ψηφίζουν περίπου 111.000 17άρηδες. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου η εφορευτική επιτροπή ενός εκλογικού τμήματος κρίνει πως χρειάζεται παράταση.

Συνολικά οι ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότερους συγκριτικά με τις εκλογές του 2019, με τον αριθμό τους να μην μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον/την πρόεδρο.

Τα έγγραφα που πρέπει να έχουμε μαζί

Συγκεκριμένα είναι τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας που μπορούν να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, Σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια δεν έχει το έγγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας τότε, μπορεί να προσκομίσει για τον απαραίτητο έλεγχο τα εξής έγγραφα:

διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου Σημειώνεται ότι η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Οι εκλογείς θα αναδείξουν 21 ευρωβουλευτές, όπως και στις ευρωεκλογές του 2019, από ενιαία ψηφοδέλτια, με την ελληνική επικράτεια να αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Συνολικά οι ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότερους συγκριτικά με τις εκλογές του 2019, με τον αριθμό τους να μην μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον/την πρόεδρο.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του. Για να δείτε πού ψηφίζετε, μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.

Τα έγγραφα που πρέπει να έχουμε μαζί

Συγκεκριμένα είναι τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας που μπορούν να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, Σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια δεν έχει το έγγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας τότε, μπορεί να προσκομίσει για τον απαραίτητο έλεγχο τα εξής έγγραφα: διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου Σημειώνεται ότι η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες. Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα. 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.