Πανηγυρίζει η Ιερα Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου

Με τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις, πανηγυρίζει η ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο Κυριακή 23 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός.

Τη  Δευτέρα 24 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, στις 6:30 το πρωί θα ψαλλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

 Στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο πανηγυρικός μεθεόρτιος αρχιερατικός Εσπερινός και το κτιτορικό μνημόσυνο.

 Κάποια στοιχεία για το ιστορικό μοναστήρι Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου:

 Ο Όλυμπος κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων, έγινε «καταφύγιο» χιλιάδων Ορθοδόξων ασκητών και μοναχών. Στις παρυφές του Ολύμπου, τα ύστερα βυζαντινά χρόνια, χτίστηκαν πολλά μοναστήρια, πολλά από τα οποία αφιερώθηκαν στην Αγία Τριάδα. Ένα απ’ αυτά που συνεχίζουν να υφίστανται είναι η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού, που βρίσκεται στα σύνορα του νομού Λάρισας με τον νομό Πιερίας, σε υψόμετρο 1.000 μ., μετά το χωριό Σπαρμός της Ελασσόνας, σε μία κατάφυτη καταπράσινη περιοχή.

Η μονή κατοικείται από τον 14ο αιώνα. Επίσημα ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και άκμασε τον 18ο αιώνα, αποκτώντας μεγάλη φήμη. Η προσφορά της κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Τα χρόνια αυτά είχε πολλούς και μορφωμένους μοναχούς, που βοήθησαν στον απελευθερωτικό Αγώνα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξε καταφύγιο κλεφτών-αρματολών και αργότερα, ανταρτών του Ολύμπου. Το όνομα της μονής και της περιοχής ευρύτερα, οφείλεται στον βυζαντινό οικισμό «Σφαριμό».

Το μοναστήρι αποτελούσε κέντρο γραμμάτων, με παρουσία πολλών διδασκάλων του Γένους, όπως του Ιωνά Σπαρμιώτη, του Γερμανού Σπαρμιώτη, του Δανιήλ εκ Τσαριτσάνης και άλλων. Σημαντική ήταν και η συγγένεια της μονής με την περίφημη Σχολή της Τσαριτσάνης, την οποία συντηρούσε οικονομικά. Διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια έγγραφα, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας. Η βιβλιοθήκη της μονής του Σπαρμού, εκτός από θεολογικά βιβλία, είχε και βιβλία μαθηματικών, αρχαίας γραμματείας, μυθολογίας και γεωγραφίας.

Η εκκλησία (Καθολικό) της μονής έχει μήκος 23 μέτρων και η στέγη του είναι κεραμοσκεπή. Οι τοιχογραφίες στο Καθολικό της Αγίας Τριάδας είναι σπάνιες και εξαιρετικές. Η φορητή εικόνα της Αγίας Τριάδας, που δεσπόζει στο Καθολικό, φιλοτεχνήθηκε το 1835.

Στο μοναστήρι υπάρχουν λείψανα πολλών Αγίων, όπως του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Λαζάρου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νεκταρίου κ.ά.

Η ανακαίνιση της Μονής

Η Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος του Σπαρμού Ολύμπου είναι ένα από τα μοναστήρια, που ήδη έχουν κερδίσει τη συμπάθεια και την προτίμηση χιλιάδων προσκυνητών, ιδιαίτερα μετά την επάνδρωση από τη νέα ανδρική αδελφότητα το 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων διακόνησε για πολλά χρόνια στη Μονή Σπαρμού.

Συχνά, το μοναστήρι γεμίζει από πολλούς προσκυνητές, που σπεύδουν να ακούσουν τις ομιλίες των μοναχών της μονής και να συζητήσουν μαζί τους. Χιλιάδες άτομα έχουν επισκεφθεί το ιστορικό μοναστήρι, τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους πολλοί ξένοι επισκέπτες, εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων, κ.ά.

Σημαντικές επίσης ήταν οι επισκέψεις στη μονή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου το 2009, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου το 2004, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια το 2007, αλλά και πριν λίγες ημέρες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η μονή περιήλθε σε παρακμή και για περίπου 80 χρόνια έμεινε χωρίς μοναχούς. Με την είσοδο της νέας χιλιετίας, η σχεδόν ερειπωμένη μονή άρχισε να αναστηλώνεται και σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο μοναστηριακό οικοδόμημα, ιδιαίτερα περιποιημένο και φιλόξενο, ανοικτό για κάθε επισκέπτη.

Το φιλόξενο μοναστήρι του Σπαρμού απέχει 28 χλμ. από την Ελασσόνα και 65 χλμ. από τη Λάρισα. Για να φθάσει εκεί ο επισκέπτης με το αυτοκίνητο, διερχόμενος από την Ελασσόνα, ακολουθεί τον δρόμο προς Κοζάνη και έπειτα τον δρόμο προς Κατερίνη, όπου στρίβει δεξιά προς τα χωριά Ολυμπιάδα και Σπαρμός.

Η μονή πανηγυρίζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Επίσης, διαθέτει τέσσερα παρεκκλήσια, στα οποία η μονή πραγματοποιεί πανηγύρεις στις αντίστοιχες εορτές: Των Αγίων Πάντων, της Αγίας Ζώνης της Παναγίας (31 Αυγούστου), του Τιμίου Προδρόμου (23 Σεπτεμβρίου) και του Αγίου Χαραλάμπους (10 Φεβρουαρίου).

Το τηλέφωνο της μονής, χρήσιμο για κάθε επισκέπτη, είναι το 24930-61811.

Γ.Μ. - Α.Ν.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.