Γιορτάζει ο Ι. Ναός Αγίας Κυριακής στην Ελασσόνα

Πανηγυρίζει και γιορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής στην Ελασσόνα, που βρίσκεται στη συνοικία Αμπελοκήπων(«Βαρόσι»), λίγο πιο δίπλα από την πέτρινη τοξωτή γέφυρα και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Σήμερα, Σάββατο 6 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, στις 7 το απόγευμα, θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.

Θα λειτουργήσει ο «οικοδεσπότης» πρωτοπρεσβύτερος – εφημέριος του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσώνος.

Αύριο, Κυριακή 7 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, στη συνοικία Αμπελοκήπων(«Βαρόσι»), ανήμερα της εορτής της Αγίας, θα ψαλλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ.Χαρίτων.

Λίγα λόγια για τον εορτάζοντα Ι. Ναό Αγίας Κυριακής:

Σύμφωνα με το αρχείο Ιστορίας – Πολιτισμού του Δικτύου Συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας «Περραιβία», ο Ναός είναι του 18ουαιώνα. Πρόκειται για μικρό λιθόκτιστο μονόκλιτο ναό με στοά – χαγιάτι στη δυτική πλευρά. Από το ζωγραφικό διάκοσμο διασώθηκαν μόνο τμήματα στον Ανατολικό τοίχο του Ιερού Βήματος και ίχνη τοιχογράφησης στην αβαθή κόγχη πάνω από την είσοδο, όπου παλαιότερα διακρινόταν και η κτητορική επιγραφή.

Με βάση τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά, οι παραπάνω τοιχογραφίες χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο ναός χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με περιβάλλοντα χώρο 50 μέτρων, επειδή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.

Στο Λουτρό και την Κρυόβρυση Ελασσόνας

Ακόμη, πανηγυρίζει και το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ελασσόνας, εκεί όπου οι κάτοικοι τιμούν τη μνήμη της Αγίας και μνημονεύουν ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη πριν πολλά χρόνια τέτοια ημέρα, όπως επίσης και το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής στην Κρυόβρυση Ελασσόνας.

Α.Ν. - Γ.Μ.
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.