Ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Κων/νος Σιώμος καλεσμένος στην 7η Συνάντηση της Σχολής Γονέων της ΙΜ Ελασσόνας

O μεγάλος αρχαίος Τραγικός  Αισχύλος στο έργο του «Αγαμέμνων», (στιχ. 177) θεωρεί το Δία ως νομοθέτη του «πάθει μάθος». ότι δηλ. ο άνθρωπος μαθαίνει (μάθος) από τα λάθη του (πάθει)! Και πράγματι, όλοι μας ανδρωθήκαμε και ωριμάζουμε μέσα από τα λάθη μας: «τὸ  πολλά τολμάν πόλλ’ αμαρτάνειν ποιεί», όποιος τολμά, αυτός κάνει και πολλά λάθη, όπως γράφει ο Μένανδρος . . Μόνο οι νεκροί δεν κάνουν λάθη!

Και ενώ εύκολα θα συμφωνούσαμε με την παραπάνω διαπίστωση, η ανατροφή των παιδιών μάς διαψεύδει! Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κάνουν λάθη προκειμένου να μην ντροπιαστούμε στην «καλή» κοινωνία! Παίρνουμε πρωτοβουλίες για τη ζωή τους, φοβούμενοι τα λάθη τους! Φανερωνόμαστε στα μάτια των παιδιών αλάνθαστοι, τέλειοι, μοναδικοί, άφταστοι, σχεδόν θεοί…

Για αυτό το μεγάλο λάθος στην ανατροφή των παιδιών μας θα συζητήσουμε με τον φίλτατο και οικείο των συναντήσεών μας, τον Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων κ. Κων/νο Σιώμο, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «το ΔΙΚΑΙΩΜΑ του παιδιού στο ΛΑΘΟΣ ως παράγοντας ανάπτυξης ψυχικής ανθεκτικότητας: ο ρόλος της σύγχρονης οικογένειας». 

Σε καιρούς γενικότερης αγωνίας για τα παιδιά μας η Εκκλησία μάς καλεί να συζητήσουμε ειλικρινά και έντιμα το θέμα του λάθους και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την κατοπινή ζωή τους! Άλλωστε στη διδασκαλία της Εκκλησίας το ανθρώπινο λάθος, η αμαρτία, η αστοχία αποτελούν κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Δαιμονική είναι μόνο η αμετανοησία, που καταλήγει ανοησία, καθώς διαλύει τις σχέσεις και στο τέλος τον ίδιο τον άνθρωπο!

Σας προσκαλούμε με ιδιαίτερη, λοιπόν, χαρά στην 7η Συνάντηση της Σχολής Γονέων το Σάββατο 5 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στις 7:00 μ.μ. Για τα λάθη μας που μπορούν να γεννήσουν τη σωτηρία και την ευρυχωρία στη ζωή μας, απέναντι στον φόβο ή την κοινωνική κατακραυγή! Άλλωστε, όπως σημειώνει ο μεγάλος Αλβέρτος Αϊνστάιν: «όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο».  Ας χαρίσουμε αυτή την ευκαιρία της Συνάντησης της Σχολής Γονέων στο εαυτό μας και στην ομορφιά της παιδικής και νεανικής «τρέλας»  των παιδιών μας.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.