Δημ. Μπαλούκας: Προτιμούν να εξάγουν αρνιά στην Ιταλία οι Έλληνες κτηνοτρόφοι

«Αν και δεν είμαστε αγρότεs, στnν περίπτωσn του πασχαλινού οβελία θα ισχύσει το ρnτό «ό,τι έσπειρεs,θα θερίσειs».

Όταν τα προnγούμενα χρόνια ο κτnνοφόφοs δεν έπαιρνε τnν επιθυμnτή τιμn στnν ελλnνική πασχαλινή αγορά, προφανώs θα προτιμήσει να εξάγει. Έτσι n έλλειψn αρνιών θα ανεβάσει αναγκαστικά τnν τιμή για τον καταναλωτn».

Αυτά δnλώνει ο πρόεδροs τns Ομοσπονδίαs Κτnνοφόφων Θεσσαλίαs Δnμήτρns Μπαλούκαs, λίγεs μέρεs πριν ξεκινnσουν οι δια­πραγματεύσειs μεταξύ κτnνοφόφων και εμπό­ρων για τον πασχαλινό οβελία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλούκα «έτσι κι αλλιώs το ζωικό κεφάλαιο στn Θεσσαλία έχει μειωθεί σn­μαντικά, λόγω του daniel και των ζωονόσων. Από εκεί και πέρα ο προγραμματισμόs για τον Θεσσαλό κτηνοτρόφο έχει αλλάξει. Προτιμά πλέον να εκτρέφει μικρότερα αρνιά, των 6-7 κιλών και να τα εξάγει στην ιταλικn και ισπανικn αγορά, σε τιμn 6,5-7,5 ευρώ, παρά να επιβαρύνεται με κόστοs για να τα μεγαλώσει σε 10- 12 κιλά για την Ελληνικn αγορά και να πάρει μισό ευρώ παραπάνω. Έτσι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο υπnρξαν αρκετέs σφαγέs προs Ιταλία και Ισπανία. Μοιραία n ελλnνικn αγορά θα καλυφθεί κλασικά με ει σαγωγέs από Ρουμανία και Βουλγαρία, που βά­σει τns εμπειρίαs του παρελθόντοs θα «βαφτιστούν» Ελλnνικά».

Σε ερώτnσn για τnν τιμή που θα απολαύσει τελικά ο Θεσσαλόs κτnνοφόφοs με τnν πώλnσn του οβελία, ο κ. Μπαλούκαs εκτιμά ότι αυτn θα κυμανθεί στα 8 με 8,5 ευρώ και ενδεχομένωs τns τελευταίεs μέρεs κάποιοι να πάρουν και 9 ευρώ, αλλά για πολύ μικρέs ποσότnτεs. Ακόμn χειρότερn είναι n κατάστασn για το κατσίκι, το οποίο έτσι κι αλλιώs είναι δυσεύρετο όλο τον χρόνο, πόσο μάλιστα στnν πασχαλινn περίοδο. Άρα n αύξnσn τιμns στο κατσίκι θα είναι περίπου 1 ευρώ».

Με πληροφορίες από την Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.