Στο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 2021 ο μετασεισμός των 3,7 Ρίχτερ

 Το άγνωστο ρήγμα στην περιοχή του Δαμασίου που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του Μαρτίου του 2021 και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε υποδομές στην επαρχία Ελασσόνας, έδωσε την σεισμική δόνηση των 3,7 βαθμών της κλίμακας που έγινε αισθητή και στην Λάρισα, λίγα λεπτά μετά τα ξημερώματα της Τρίτης, 18 Απριλίου.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Αθ. Γκανάς, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τη συγκεκριμένη σεισμική δόνηση. Ο ίδιος μάλιστα χρησιμοποίησε και παραδείγματα από το παρελθόν, εξηγώντας ότι και στην Αθήνα είχε σημειωθεί μετασεισμός το 2002, τρία χρόνια μετά τον κύριο σεισμό του 1999.

Οσον αφορά το ρήγμα στην περιοχή της Ελασσόνας, είναι ένα άγνωστο ρήγμα, όπως διευκρίνισε ο κ. Γκανάς, που βρίσκεται κάτω από το Δαμάσι και εκτείνεται λίγο πιο ανατολικά προς τον Τιταρήσιο ποταμό και δυτικά ως το Μεσοχώρι της Ελασσόνας, ενώ το βάθος του εκτείνεται από 3 – 9 χιλιόμετρα.

Η συγκεκριμένη δόνηση αφορούσε στην εκτόνωση μικρής ενέργειας που διαθέτει το συγκεκριμένο ρήγμα, εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας παράλληλα ότι υπάρχει μια γενικότερη ύφεση την τρέχουσα περίοδο στον γεωγραφικό μας χώρο, εκτός από ορισμένες περιοχές στην Εύβοια και τον Κορινθιακό κόλπο, οι οποίες είναι περιοχές με σεισμικότητα.

Ο κ. Γκανάς υπενθύμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην περιοχή που “τρίβονται” δύο τεκτονικές πλάκες με αποτέλεσμα να σημειώνονται ανά τακτά διαστήματα σεισμικά φαινόμενα.

Πηγή: ertnews.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.