Ε. Λιακούλη: «”Θηλιά” τα συσσωρευμένα χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ»

 Διαδοχικές επισκέψεις, στη ΔΟΥ Λάρισας και εν συνεχεία στον ΕΦΚΑ Λάρισας, πραγματοποίησε η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπ. Βουλευτής Λάρισας,  Ευαγγελία Λιακούλη.

Συναντήθηκε με εργαζομένους, συνομίλησε με εξυπηρετούμενους πολίτες και επικαιροποίησε την διαρκή ενημέρωσή της, για τις ανάγκες και τα προβλήματα των τοπικών Υπηρεσιών. Ειδικά στη ΔΟΥ, συνεχάρη τον νέο Διευθυντή κ. Π. Τζιαστούδη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών. Όσον αφορά τον ΕΦΚΑ, στις συναντήσεις της, περιλαμβάνεται ο Προϊστάμενος του ΕΦΚΑ Λάρισας κ Πάκας  Θυρίμαχος  καθώς και η Προϊσταμένη του τμήματος απονομής συντάξεων, κα Ι. Χατζηνίκου.

Στο πλαίσιο των επισκέψεών της, η υπ. Λαρισαία Βουλευτής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι Υπηρεσίες της Εφορίας και του ΕΦΚΑ στην πόλη μας, καταφέρνουν να λειτουργούν, χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες των αξιέπαινων εργαζομένων, που παρά τα πρακτικά εμπόδια και τις αντιξοότητες, καταθέτουν την ψυχή τους, υπερβαίνοντας εαυτόν καθημερινά, πασχίζοντας να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας.

Παρά την αυταπάρνηση των Υπαλλήλων, τα προβλήματα παραμένουν πολλά και σημαντικά, περιλαμβάνοντας ενδεικτικά την υποστελέχωση, τις υποδομές, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως βεβαίως και παραμέτρους του θεσμικού πλαισίου, που καλούνται να εφαρμόσουν.

Επαναλαμβάνω την ωμή πραγματικότητα, πως έπειτα από τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, 4.000.000 ΑΦΜ χρωστούν στην Εφορία, 2.300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν στον ΕΦΚΑ. Συνολικά στην πατρίδα μας, το ιδιωτικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων δανείων, ανεβαίνει διαρκώς, αποτελώντας “βόμβα” στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Όπως έχουμε επισημάνει, τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη, εξελίχθηκαν σε παταγώδη αποτυχία. Αποδείχθηκαν ατελέσφορα, καθώς όσοι δημιούργησαν χρέη κατά την πανδημία, μένουν εκτός δυνατότητας ρύθμισης έως 72 δόσεις, ενώ και η αναβίωση των 120 δόσεων δεν αφορά σχεδόν κανέναν, εξαιτίας των δρακόντειων προϋποθέσεων που θέτουν. Δεν είναι, επομένως, τυχαίο ότι το ενδιαφέρον ένταξης στις ρυθμίσεις, είναι μηδαμινό.

Έχουμε προτείνει, εγκαίρως, εξειδικευμένες παρεμβάσεις, με θεσμικές πρωτοβουλίες που είχα την ευκαιρία να επεξεργαστώ ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για 120 δόσεις, καθώς και “κούρεμα” της τάξης του 30% για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και Εφορία. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, για να ανασάνει η κοινωνία και η οικονομία.

Ειδικά δε για τον ΕΦΚΑ, υπενθυμίζω πως στη Βουλή καταψηφίσαμε σειρά απαράδεκτων διατάξεων της Ν.Δ., οι οποίες όχι απλώς δεν επέλυαν προβλήματα του ΕΦΚΑ, αλλά προκάλεσαν πρόσθετη ανασφάλεια στους εργαζόμενους, στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. H απαξίωση του υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, υπερέβη κάθε όριο. Παραμένει προτεραιότητά μας, η διασφάλιση του καθολικού και δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η στήριξη και ενίσχυση του προσωπικού, προς όφελος των εκατομμυρίων άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένων και συνταξιούχων».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.