Ε. Λιακούλη: «Ίσες ευκαιρίες στην πρόοδο, για κάθε παιδί»

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης της 13ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας, απηύθυνε η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπ. Βουλευτής Λάρισας,  Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας ιδίως τα κάτωθι:

«Μεγάλη τιμή σήμερα για τον Τόπο μας, να πραγματοποιείται εδώ, στη Λάρισα η έναρξη της 13ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας, ενός κορυφαίου επιστημονικού γεγονότος διεθνούς εμβέλειας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Παράρτημα Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, για την τιμητική Πρόσκληση να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας.  Αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοικούσα Επιτροπή και προσωπικά στον Πρόεδρό της, τον εξαίρετο επιστήμονα και αγαπημένο φίλο Κώστα Καραμπάτσα, γιατί με το κοπιώδες έργο και την ανεξάντλητη συνεισφορά τους, κάνουν όλο το Νομό περήφανο.

Μια ανάσα από τη γιορτή της Δημοκρατίας της 21ης Μαΐου, τα μαθηματικά, η ανθρώπινη και τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα που καλούμαστε να προσεγγίσουμε, σε μια προεκλογική περίοδο όπου η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία συνήθως παραμένουν εκτός ατζέντας ή συζητούνται επιδερμικά.

Κι όμως, είναι ατελέσφορο να μιλά κανείς για το μέλλον, ιδίως για το μέλλον της νέας γενιάς, εάν δεν λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες παραμέτρους, που ραγδαία αναδιαμορφώνονται και το καθορίζουν.

Δυναμικοί πρωταγωνιστές σε αυτό το μέλλον, αναδεικνύονται αναμφίβολα τα παιδιά μας. Δικό μας καθήκον, αποτελεί να είμαστε πάντα στο πλευρό τους, δίπλα τους όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις, με έργα, με παρεμβάσεις, που θα αίρουν τα εμπόδια από το δρόμο τους.

Τις τελευταίες ημέρες, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ξανά, όπως άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της 1ης κοινοβουλευτικής μου θητείας, τα χωριά του Νομού μας. Ερχόμενη εδώ σήμερα, προβληματιζόμουν ξανά, για τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές στην πρόοδο, για την ακώλυτη πρόσβαση στη γνώση. Κατά πόσο αυτές οι ίσες ευκαιρίες παραμένουν απλώς ευχολόγιο, για ένα λαμπρό μυαλό μιας φτωχής αγροτικής ή κτηνοτροφικής οικογένειας, που ζει σε έναν από τους ορεινούς απομακρυσμένους οικισμούς μας. Πόσες ώρες χάνει αυτό το παιδί στη μετακίνηση από και προς τη σχολική μονάδα και τις όποιες εξωσχολικές δραστηριότητες, ποια μέσα έχει στη διάθεσή του για να εξελίξει τις ικανότητές του, πόσο η οικονομική κρίση και η ραγδαία απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων ή αγροτών γονιών του, ναρκοθετεί τις σπουδές και τα όνειρά του.

Δεν θα ήθελα να καταχραστώ του βήματος, για να ασκήσω κριτική προς την απερχόμενη Κυβέρνηση, για όσα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν. Επιτρέψτε μου μόνο, να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα να γίνουν. Και αυτά τα βήματα, κατά τη γνώμη μου, έχουμε χρέος να τα διανύσουμε όλοι μαζί, αθροίζοντας τις δυνάμεις μας, από κάθε θεσμικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό, επιστημονικό μετερίζι, για το καλό των παιδιών μας.

Στην ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε βαθιά πως η επένδυση στη δημόσια εκπαίδευση, όλων των βαθμίδων, αποτελεί ζωτική προτεραιότητα. Με αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την Παιδεία, ενίσχυση της ποιότητας στην εκπαίδευση, εκσυγχρονισμό του περιεχομένου της και εφαρμογή των ευρωπαϊκών δεικτών ποιότητας. Με σειρά άλλων παρεμβάσεων, που έχουμε δημοσίως και τεκμηριωμένα προτείνει.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις σημερινές εργασίες, σε όσες θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας, καθώς και στο σημαντικό έργο του Παραρτήματος Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που λαμπρύνει τον Τόπο μας».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.