Στην Σουηδία εκπαιδευτικοί από το δημοτικό σχολείο Δαμασίου

 Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας βρέθηκαν εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου στο πλαίσιο της δεύτερης κινητικότητας του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Σχολική αναγέννηση μέσω των καλών διδακτικών πρακτικών και της ευρωπαϊκής κουλτούρας».

Η επιμόρφωση, στην οποία συμμετείχαν 91 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης από 11  χώρες της Ευρώπης,  άρχισε με την παρουσίαση του ιδιαίτερου εκπαιδευτικού συστήματος της Σουηδίας και ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της πόλης και των προαστίων.

Το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα εστιάζει στην ανεξαρτησία των παιδιών, καθώς βασικό μέλημα των εκπαιδευτικών είναι τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτονομία τους μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα ενθαρρύνεται η ισότητα των δύο φύλων και οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Στην Σουηδία εκπαιδευτικοί από το δημοτικό σχολείο Δαμασίου

Τα σχολικά συγκροτήματα πέρα από τις αίθουσες διδασκαλίας διαθέτουν βιβλιοθήκες, εργαστήρια ξυλουργικής, καλλιτεχνικών, αίθουσα τεχνολογίας, μουσικής, εστιατόριο και άρτιες εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Αξιοσημείωτη ήταν η πειθαρχία σε συνδυασμό με την αυτονομία των μαθητών στον χώρο του σχολείου.

Οι πολιτιστικές επισκέψεις στην παλιά συνοικία της πόλης, γνωστή τοπικά ως Gamla Stan, στο συναρπαστικό Μουσείο Vasa, στους σταθμούς του μετρό, που αποτελούν έργα τέχνης  και  στην πόλη Ουψάλα, της οποίας ο ιστορικός ρόλος ως κόμβος μάθησης και πολιτισμού στη Σουηδία χρονολογείται από την ίδρυση του πανεπιστημίου τον 15ο αιώνα, οδήγησαν στο να αναπτυχθεί πολιτιστικός διάλογος και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης.

Μέσω της κινητικότητας οι συμμετέχουσες γνώρισαν νέες μεθόδους διδασκαλίας όπου η βιωματική μάθηση έχει πρωταρχικό ρόλο καθώς και νέα εργαλεία και στρατηγικές μάθησης,  που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και διερεύνησης στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων της επιμόρφωσης. Στην επιμόρφωση πήραν μέρος οι εκπαιδευτικοί κ. Στέλλα Κολοβού, κ. Μαρία Κυρίτση, κ. Μελπομένη Καραβά και η κ. Ερασμία Μαγουλιώτη, ενώ φορέας υλοποίησης ήταν ο οργανισμός “English Matters”.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.