Μαζική παρουσία πολιτών στη προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Ελασσόνας Δημήτρη Αβρανά

Σε μία εκδήλωση με μαζική παρουσία πολιτών, υποψηφίων και φίλων της παράταξης "Λαική Συσπείρωση" Ελασσόνας και του Κ.Κ.Ε., ολοκληρώθηκε η προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Ελασσόνας Δημήτρη Αβρανά, στη κεντρική πλατεία της πόλης.

Την εισαγωγή πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Νούσιας ενώ στο τέλος της ομιλίας του Δημήτρη Αβρανά, παρουσιάστηκε το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της παράταξης. Στη κεντρική του ομιλία ο Δημήτρης Αβρανάς τόνισε:

"Αγαπητές φίλες και φίλοι, συνδημότες και συνδημότισσες, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Από την αποψινή μας συγκέντρωση στην Ελασσόνα στέλνουμε μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης. Στέλνουμε μήνυμα ότι μπορούμε να «πάμε αλλιώς» και «όχι όπου βγει». Ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα προς τα μπρος και να σταθούμε δίπλα στο λαό της περιοχής μας, να τον κάνουμε να πιστέψει στη δύναμη του. Έχουμε διαμορφώσει μια δυναμική αυτά τα χρόνια στο δήμο Ελασσόνας που μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και να ενισχύσει το ρεύμα της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Κι αυτό σήμερα είναι αναγκαίο για να αντιπαρατεθούμε στο ενιαίο μπλοκ κράτους και Τοπικής Διοίκησης που θυσιάζουν τις ζωές και τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων.

Η ανείπωτη τραγωδία στη Θεσσαλία, με νεκρούς, κατεστραμμένες υποδομές, χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα με καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου την Κυριακή και οι αιτίες, ο ένοχος, δεν πρέπει να κρυφτούν κάτω από τη λάσπη.

Πρόκειται για ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία ως «περιττό κόστος», ενώ την ίδια ώρα ιεραρχούνται έργα που αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μπορεί εμείς να μην πληγήκαμε από αυτή την καταστροφή, νιώθουμε όμως τον πόνο των συνανθρώπων μας και θα ενώσουμε τις φωνές μας για να μπορέσουν να διεκδικήσουν πίσω τις ζωές και τα όνειρα τους, να μπορέσουν να μείνουν στη γη τους. Νιώθουμε βέβαια και σεβασμό απέναντι στο λαϊκό κόσμο που έδειξε και δείχνει την αλληλεγγύη του, βοηθώντας με κάθε τρόπο τους πληγέντες. Νιώθουμε μεγάλη εκτίμηση για τους συντρόφους μας που είναι στα ψηφοδέλτια μας και από εδώ, από την Ελασσόνα, από τα σωματεία τους, πήγαν να βοηθήσουν, να βγάλουν τις λάσπες μέσα από τα πλημμυρισμένα σπίτια.

Είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε, αυτός του λαού που σώζει το λαό και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας παρά το πυκνό σκοτάδι και τις δυσκολίες που φαντάζουν ανυπέρβλητες.

Ξέρουμε επίσης καλά ότι αυτό το σύστημα ξέρει να βάζει εμπόδια και παγίδες, ώστε να ανακόπτει κάθε φορά την έκφραση της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησης προς αυτούς που μας απογοητεύουν κάθε φορά, που το παίζουν αυτοδιοικητικοί και θέλουν να τη βγάζουν κάθε φορά άβρεχτοι, επειδή όπως λένε αυτοί ασχολούνται με την καθημερινότητα των πολιτών και όχι με τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Έλα όμως που για να κάνουν και το πιο απλό πράγμα για τους αγροτοκτηνοτρόφους μας που δεν έχει δα και το τεράστιο κόστος, όπως για παράδειγμα μια επέκταση αγωγού, μια δεξαμενή, ο καθαρισμός ενός αγροτικού δρόμου, επικαλούνται τις δαπάνες που δεν μπορεί να σηκώσει ο δήμος. Μια χαρά όμως ξέρουν να τα ξοδεύουν σε ένα σωρό αναθέσεις και εργολάβους και βέβαια ούτε κουβέντα για την όποια διεκδίκηση.

Καταλαβαίνουν όλοι ότι κι αυτός ο ίδιος ο εκλογικός νόμος, με τον τεράστιο αριθμό των υποψηφίων, υποψήφιους δημάρχους σαν τον κ. Γάτσα και τον κ. Ευαγγέλου εξυπηρετούν. Γιατί είναι πολλές οι αρμοδιότητες, πολυπλόκαμες οι δομές, μεγάλες οι δυνατότητες για εξαρτήσεις, για χειραγωγήσεις με υποσχέσεις και ανταλλάγματα, μέσα από τη διοίκηση των δήμων. Αυτά τα ζητήματα δεν χρειάζονται υποτίμηση, γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι πατάνε στη φτώχεια, την ανασφάλεια, τη ανέχεια που βιώνει ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων, στο έδαφος των μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργούν όλα τα κόμματα του συστήματος.

Οι χειραψίες επί χειραψιών και η παρέλαση υποψηφίων από τον ένα συνδυασμό στον άλλο αποδεικνύει ότι η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή από τα αστικά κόμματα, στους δήμους και τις Περιφέρειες γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις στην εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής από δημοτικές ή περιφερειακές αρχές που ανήκουν στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ ή σε δήθεν ανεξάρτητους υποψηφίους που όμως ακουμπούν σε αυτά τα κόμματα.

Στο σχήμα του κ. Γάτσα, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, συνωστίζονται ένα σωρό στελέχη της ΝΔ με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Άνθρωποι που πριν λίγους μήνες, χωρίζονταν από «πολιτική άβυσσο» τώρα χέρι-χέρι τρέχουν για το «κοινό καλό». Κι αυτό που είδαμε χθες στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Γάτσα δεν έχει προηγούμενο. Τέτοιο ενθουσιώδες χειροκρότημα και τέτοια επιβράβευση σε φανατικούς Νεοδημοκράτες από τα πρώτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελασσόνα ποιος το περίμενε; Αλλά αυτοί είναι, όπως λέμε εμείς…Αναρωτιόμαστε αλήθεια γιατί κάποιος να ψηφίσει τον κ. Γάτσα και όχι τον κ. Ευαγγέλου; Ποιο είναι το κριτήριο, ποιο είναι το επιχείρημα για να πάω με τον έναν ή με τον άλλο; Τι είναι αυτό που τους διαχωρίζει, αφού πολύ άνετα όπως αποδεικνύεται μπορούν να συνεργάζονται, να έχουν δίπλα τους, στα ψηφοδέλτια τους, τους ίδιους ανθρώπους; Σε τι διαφέρει για παράδειγμα ένας υποψήφιος που έχει χρηματίσει αντιδήμαρχος ή πρόεδρος μιας κοινότητας όταν αλλάζει στρατόπεδο, από αυτόν που είναι δυσαρεστημένος ή παραγκωνισμένος από το δήμαρχο και αλλάζει και αυτός στρατόπεδο; Ποιος είναι λοιπόν «καλός» και ποιος «κακός»; Με αυτή τη λογική λοιπόν θα πάμε να ψηφίσουμε στις τοπικές εκλογές και για δήμαρχο στην Ελασσόνα; Και φταίει μετά το ΚΚΕ που δεν «ανοίγεται» όπως λένε;

Γι’ αυτό λοιπόν αγαπητές φίλες και φίλοι, στις 8 του Οκτώβρη θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: Θα πάμε για άλλη μια φορά με το «μία από τα ίδια» στο δήμο Ελασσόνας; Θα πάμε να εκλέξουμε δήμαρχο και δημοτική αρχή που ταυτίζεται, υλοποιεί και εξειδικεύει τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές στο επίπεδο της τοπικής μας κοινωνίας;

Και πρέπει να το πούμε καθαρά: Ο δήμος μας δεν πρόκειται να αλλάξει σελίδα, η Ελασσόνα δεν πρόκειται να γίνει η όμορφη πόλη που ονειρευόμαστε, ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός των χωριών μας δεν πρόκειται να ανασάνει και να στηριχθεί, όσο στο τιμόνι της δημαρχίας βρίσκονται οι συνδυασμοί των κομμάτων του συστήματος που δεσμεύονται από φανερά και αθέατα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μόνο ο δικός μας συνδυασμός, το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ, μπορεί να δώσει πνοή, να αγωνίζεται να δίνει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, να βελτιώνει την καθημερινότητα. Γιατί;

Γιατί οι άνθρωποι που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι άνθρωποι με ανιδιοτέλεια, αξίες και ιδανικά που δεν έχουν δεσμεύσεις σε συμφέροντα. Γιατί η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν μπορεί να πιεστεί από επιχειρηματίες και εργολάβους και δεν είναι του χεριού τους. Δεσμεύεται με θέσεις και με δράση να προβάλλει και να διεκδικεί τα συμφέροντα και τα θέλω των πολλών, των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, των μικρών επαγγελματιών, της νεολαίας, των γυναικών και των συνταξιούχων. Όπως το κάνει εννέα χρόνια τώρα στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη και έχει αποδείξει ότι ακόμα και από τις θέσεις της διοίκησης στον δήμο ασκεί αντιπολίτευση υπέρ του λαού ενάντια στις κυβερνήσεις, στο κράτος, στις περιφερειακές αρχές. Γιατί η δημοτική αρχή της Πάτρας έδωσε μεγάλες μάχες μαζί με τον πατραϊκό λαό μέσα σε ένα εχθρικό νομικό πλαίσιο. Κέρδισε μάχες γιατί δεν υποχώρησε! Και πόσα πολλά μπορούμε να πούμε για τη δημοτική αρχή της Πάτρας όπως αυτό το βιντεάκι που είδαμε τελευταία που και με αφορμή το γήπεδο του ΟΑΚΑ είναι πολύ επίκαιρο. Τους βάζει όντως τα γυαλιά με το πώς ένα εγκαταλελειμμένο Ολυμπιακό στάδιο το μετέτρεψαν σε στολίδι δουλεύοντας με τις υπηρεσίες και το προσωπικό του δήμου. Ας το δουν και οι δικοί μας εδώ υποψήφιοι δήμαρχοι μπας και πάρουν κανένα μάθημα.

Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε: Τι τοπικές αρχές και εκλεγμένους έχουμε ανάγκη; 

Τέτοιες που όταν απαιτεί έργα αντιπλημμυρικής ή αντιπυρικής προστασίας να του απαντούν όπως ο κ. Γάτσας και ο κ. Ευαγγέλου; Πως «οι πόροι δεν φτάνουν» και ότι είναι «αναρμόδιοι»;

Ειδικά για τα αντιπλημμυρικά έργα που χρόνια τώρα είμαστε ο μόνος συνδυασμός που φέρνουμε αυτά τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο μήπως έχουν κάτι να μας πουν; Σταθερά όλοι τους υποτιμούσαν τις προτάσεις μας και τις χαρακτήριζαν ως και ανεδαφικές. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε επισημάνει την ανάγκη για μελέτη και κατασκευή έργων στην Τσαριτσάνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα με την ολοκλήρωση των παράλληλων έργων αναδασμού στον κάμπο. Τώρα θα επισπεύσουν αυτά τα έργα με την περιφέρεια ως κατεπείγοντα; Έχουν υπόψη τους ότι σε μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017, στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας περιλαμβάνονται και η χαμηλή ζώνη μέσω ρου του ποταμού Τιταρήσιου, στην περιοχή της Ελασσόνας, η χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Τιταρήσιου; Θα ακολουθήσουν την πεπατημένη της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που θεωρούν τέτοια τεχνικά έργα μη επιλέξιμα επειδή είναι οικονομικά ασύμφορα για την καπιταλιστική οικονομία και θα περιμένουμε το πότε και αν θα συμβεί μια καταστροφή τύπου Ντάνιελ; Γι’ αυτό και αποκτά άμεση προτεραιότητα η ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος-Ταμιευτήρα στο Αγιονέρι με την παράλληλη κατασκευή μικρότερων φραγμάτων στην έκταση του δήμου μας.

Έχουμε ανάγκη από δημοτικές αρχές τέτοιες που να δεσμεύονται από τις «δημοσιονομικές αντοχές» και να προσκυνούν την ανταποδοτικότητα, όπως ο κ. Γάτσας και ο κ .Ευαγγέλου που διαγκωνίζονται ποιος είναι καλύτερος στην εισπραξιμότητα, δηλαδή στα χαράτσια σε κάθε πλευρά της ζωής στην πόλη και στα χωριά;

Τέτοιες που ο ένας να συνεχίζει την πολιτική του άλλου, με πεδίο αντιπαράθεσης ποιος κάνει τις περισσότερες και ποιος τις λιγότερες αναθέσεις και έτσι να φτάνουμε κάθε χρόνο να έχουμε στο δήμο μας αύξηση των προϋπολογιζόμενων εσόδων από μισθώματα, από τέλη καθαριότητας, αρδευτικά, από το τέλος ακίνητης περιουσίας, από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιτηδευματιών (που ήταν στην ευχέρεια τους να μην το εισπράττουν); Με αυξημένα έσοδα από φόρους και εισφορές από φόρους ηλεκτροδοτούμενων χωρών, από παράβολα για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σκεφτείτε ότι για τον δήμο μας, στον προϋπολογισμό για το 2023 ότι τα ίδια έσοδα είναι κατά 700.000 ευρώ αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, που πέρυσι ήταν 1 εκ. περισσότερα σε σχέση με πρόπερσι, χρήματα δηλαδή που πληρώσαμε και πληρώνουμε όλοι εμείς παραπάνω ως δημότες.

Η έχουμε ανάγκη από ακούραστους αγωνιστές, όπως οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που θα παλεύουν μαζί του, που δεν θα συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση, αλλά θα δίνουν μάχες ενάντια σε καθετί που μπαίνει εμπόδιο στην ανακούφιση του λαού;

Όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την δράση μας στο κίνημα, στα μπλόκα της αγροτιάς, στις κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων-κόντρα στη συμβιβασμένη και εργοδοτική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, μέσα από τη συμμετοχή μας στους πολιτιστικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς. Και δεν είναι λίγα αυτά που παλέψαμε για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων των δημοτών μας.

-Μπήκαμε μπροστά να μην κοπούνε ρεύματα φτωχών λαϊκών οικογενειών, πετύχαμε την επανασύνδεση τους, διεκδικήσαμε να δοθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα από εργοδότες που τα παίρνουν με άθλιο τρόπο πίσω από τους εργαζόμενους. Θα υπερασπιστούμε κάθε λαϊκό σπίτι από τις τράπεζες και τα funds, γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής.

-Πρωτοστατήσαμε ώστε να οργανωθούν οι αγώνες της αγροτιάς ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, όλων των αποχρώσεων, που ακολουθούν πιστά την ΕΕ, την ΚΑΠ, που στόχο έχουν να συγκεντρωθεί η παραγωγή σε ακόμα λιγότερα χέρια, να ξεζουμίζουν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να εξασφαλίζεται και να μεγαλώνει όλο και περισσότερο η κερδοφορία των εμπόρων, των βιομηχάνων- μεταποιητών, των τραπεζών, που τελικά είναι αυτοί που καθορίζουν τι και πόσο θα παραχθεί αλλά και την τιμή των αγροτικών προϊόντων.

Γι’ αυτό και στα αμύγδαλα, και στα καρύδια υπάρχουν αυτές οι εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής μας να έχουν ήδη από την περσινή χρονιά εκατοντάδες τόνους στις αποθήκες τους.

-Στην άρδευση αντισταθήκαμε στον κανονισμό για τα τέλη άρδευσης με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων. Μια πέρα για πέρα άδικη και αντιπεριβαλλοντική απόφαση. Σταθήκαμε στο πλευρό των Αγροτοκτηνοτροφικών Σύλλογών, στις μαζικές διαμαρτυρίες τους στο δημαρχείο, αναδείξαμε τα αιτήματα τους και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο το δήμο, τη στελέχωση των δομών του δήμου με μόνιμο τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα, προκειμένου να υποστηρίξουν ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο με περιβαλλοντική προστασία και φθηνή χρέωση. Με την πρωτοπόρα δράση μας, με τη συμβολή μας στην οργάνωση των αγώνων μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, πετύχαμε την μείωση των τελών στην άρδευση εξαιτίας της χαλαζόπτωσης τον Ιούνιο του ‘22, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι οτιδήποτε κερδίζει η αγροτιά μας όλα αυτά τα χρόνια, τα κερδίζει με τους αγώνες της και καμιά κυβέρνηση ή δημοτική αρχή δεν της χαρίζει τίποτα.

-Διεκδικούμε να στηριχθεί ουσιαστικά η αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα με υποδομές, έργα, φράγματα, δεξαμενές αποθήκευσης νερού, αγωγούς και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας που έπρεπε να είναι η κύρια προτεραιότητα κάθε δημοτικής αρχής και όχι να παρακαλάνε οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες για ένα γκρέιντερ για να μπορούν να πάνε στις μονάδες και στα χωράφια τους.

-Αναδείξαμε τα μεγάλα προβλήματα των χωριών μας που μένουν στην κυριολεξία απογυμνωμένα από έργα, όπως τα αποχετευτικά, η εσωτερική οδοποιία, ο φωτισμός, η φροντίδα και περιποίηση των κοινόχρηστων χώρων, η καθαριότητα, οι παιδικές χαρές.

 -Αντιπαλέψαμε στην ύδρευση με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση της «ακραίως» υποστελεχωμένης ΔΕΥΑΕΛ και στο όνομα της βιωσιμότητας της που τέθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της, την απόφαση της δημοτικής αρχής που επέβαλε τη μεσοσταθμική αύξηση περίπου 25% επί του συνόλου των τελών που ίσχυαν με την προηγούμενη τιμολόγηση. Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του.

-Είμασταν στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, την περίοδο της πανδημίας, για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υγειονομικούς που αγωνίζονταν για τη θωράκιση και την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παλεύουμε σταθερά για τη στελέχωση του Κ.Υ με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, να έχουν αγροτικό γιατρό σταθερά όλα τα χωριά μας.

-Στα σχολεία μας, για την διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, την μείωση του αριθμού των τμημάτων, την πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστριών. Μπήκαμε μπροστά όταν οι σοβάδες έπεφταν στα σχολεία μας και τα έργα αποκατάστασης δεν έμπαιναν ως προτεραιότητα από τη δημοτική αρχή, πιέζοντας την για την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών. Είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα για τη σύγχρονη, αναβαθμισμένη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

-Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας βροντοφωνάξαμε εκατοντάδες και στην Ελασσόνα για το έγκλημα στα Τέμπη και έχουμε στο μυαλό μας τους μαθητές που έκαναν τα δάκρυα τους για τα παιδιά που δεν έφτασαν ποτέ στην αγκαλιά των αγαπημένων τους, οργή για το σύστημα και τα κόμματα του, για όλους αυτούς που άφησαν δυο τρένα να συγκρουστούν μετωπικά κινούμενα στην ίδια γραμμή.

-Στα ζητήματα της ενέργειας έμπρακτα είμασταν και είμαστε στο πλευρό των κατοίκων του χωριών μας, των αγωνιστικών επιτροπών τους, στις διαμαρτυρίες τους, στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε καλλιεργήσιμα χωράφια, σε βοσκοτόπια, σε δάση και βουνά που περικυκλώνουν τα χωριά μας όπως στην Αετοράχη, την Καλλιθέα, το Βλαχογιάννι, ενάντια στα σχέδια για ανεμογεννήτριες στο Σαραντάπορο. Κυρίως αναδείξαμε τον πραγματικό χαρακτήρα της πράσινης ανάπτυξης, που με την απολιγνιτοποίηση, την απελευθέρωση, το εμπόριο ρύπων, το χρηματιστήριο ενέργειας, σκοπό έχει την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, που όχι μόνο πράσινη δεν είναι αλλά θα είναι κατάμαυρη και όλο πιο πανάκριβη για το λαό, γιατί ακριβώς θα βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

-Σταθήκαμε στο πλευρό των σεισμοπλήκτων κατοίκων του Δήμου μας μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή μας, από την πρώτη ώρα μέχρι τώρα που όλοι τους έχουν ξεχάσει. Μέσα από την συμμετοχή μας στα σωματεία, στους πολιτιστικούς συλλόγους, μπήκαμε μπροστά να οργανωθεί η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων στήριξης. Πολλοί συνδημότες μας μένουν σε κίτρινα σπίτια με ρωγμές, ακατάλληλα και επικίνδυνα για κατοικία, ενώ παραμένουν αγκρέμιστα, με μεγάλη ευθύνη και της δημοτικής αρχής Ελασσόνας, τα μισά σχεδόν σπίτια που είναι για κατεδάφιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συγχωριανών μας, ενώ έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε διαδικασία για να ξεκινήσουν την επισκευή, την επιδιόρθωση και την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους. Στηρίζουμε και διεκδικούμε την πλήρη αποζημίωση των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου μας, από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο για τις καταστροφές που υπέστησαν και άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας .

-Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

-Να κατασκευαστούν από το δήμο στεγάστρα στις δομές για την προστασία των οικίσκων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων.

-Διεκδικούμε να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων και δασών. Ο Όλυμπος, γενικότερα οι ορεινοί όγκοι, τα δασικά οικοσυστήματα, είναι λαϊκή περιουσία και πρέπει να προστατευτούν από οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση. Να υπάρξει ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστηµάτων και των ορεινών όγκων με ευθύνη της πολιτείας και µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Στο δήμο Ελασσόνας το Δασαρχείο είναι τελείως αποψιλωμένο από προσωπικό ενώ το ποσό περίπου των 90.000€ που προβλέπει κάθε χρόνο η δημοτική αρχή για την πυροπροστασία είναι ανεπαρκέστατο, απόδειξη κι αυτό ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως η σημερινή της ΝΔ αλλά και οι τοπικές διοικήσεις εφαρμόζουν πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος ως περιττό κόστος και τα θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους.

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση της 361 ΠΑΠ στρατιωτικής μονάδας από την πόλη γιατί η παραμονή των πυρομαχικών εκεί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και  διεκδικούμε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας. Προτεραιότητα για  το λαό της περιοχής μας είναι η ασφάλεια του και οι ανάγκες του.

-Συνεχίζουμε να προτάσσουμε την προστασία των υδάτινων πόρων από τη ρύπανση και τη μόλυνση. Να σταματήσει επιτέλους η μόλυνση του Ελασσονίτη ποταμού από τα βιομηχανικά και άλλα απόβλητα. Είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις και δεν αρκεί πολλές φορές και από μας η ανάδειξη του προβλήματος σ’ ένα δημοτικό συμβούλιο, όταν παρουσιάζεται οξυμένο το πρόβλημα, όπως συμβαίνει συχνά στον Ευαγγελισμό με το αφρισμένο νερό από βιομηχανικά κυρίως απόβλητα που ξεκινάει από τα Βοδιανά και φτάνει μέχρι τα χωριά της Ποταμιάς.

-Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος στο Αγιονέρι και η κατασκευή και άλλων μικρότερων φραγμάτων.

-Να αναβαθμιστούν οι υποδομές για πολιτισμό και αθλητισμό, στην πόλη της Ελασσόνας και τα μεγάλα χωριά της περιοχής.

-Διεκδικούμε να γίνει το κολυμβητήριο, ένα έργο αναγκαίο, διακαή πόθο των δημοτών της Ελασσόνας που λείπει για χρόνια από την περιοχή μας, κλειστό και όχι ανοικτό, για να είναι λειτουργικό, οικονομικό και χρήσιμο κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Είμασταν αντίθετοι με τη λογική και την πρακτική της δημοτικής αρχής που αντιπαρέθεσε ένα μεγάλο αθλητικό έργο με άλλα έργα απαραίτητα μεν αλλά όχι πρώτης προτεραιότητας δε, όσον αφορά την ανάγκη για δωρεάν, μαζικό, ερασιτεχνικό, λαϊκό αθλητισμό. Τα γήπεδα που συντηρήθηκαν και ανακατασκευάστηκαν τα χρησιμοποιούν μόνο τα ποδοσφαιρικά σωματεία και δεν έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό, όπως της Ελασσόνας και της Τσαριτσάνης. Συν το γεγονός ότι τα γήπεδα Ελασσόνας, Τσαριτσάνης, Βλαχογιαννίου είχαν χρηματοδοτηθεί ξανά από την Περιφέρεια για έργα βελτίωσης και ανακατασκευής ενώ θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί το γήπεδο του Στεφανοβούνου που θα εξυπηρετούσε πιο άμεσα και τα σωματεία της πόλης.

Παραμένουν άλυτα σοβαρά προβλήματα όπως το αποχετευτικό στην πλειοψηφία των χωριών μας και τις εστίες μόλυνσης που δημιουργεί η ποιότητα του νερού σε αρκετά από αυτά.

Η πόλη της Ελασσόνας πονάει σε μια σειρά βασικών προβλημάτων της καθημερινότητας και ζητημάτων της φυσιογνωμίας της.

Το πρόβλημα της περιφερειακής οδού που στέλνει τα μεγάλα και βαριά οχήματα έξω ακριβώς από τα σχολικά κτίρια της πόλης, με εκατοντάδες παιδιά να διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους.

Το ανοιχτό θέατρο είναι ένα έργο που ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί, χωρίς καλή προσβασιμότητα, γι’ αυτό και απαιτείται η σύνδεση της πόλης με περιφερειακό δρόμο, δυτικά του θεάτρου.

Πρέπει να εισακουστεί το αίτημα εναντίωσης των δημοτών του Βαροσίου στη μονοδρόμηση της γέφυρας στο νέο κυκλικό κόμβο, που άδικα τους απομονώνει καθώς μπορεί τεχνικά να επανέλθει σε διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορία.

Ο χώρος της κεντρικής πλατείας, ο χώρος του κεντρικού καφενείου, που πολλά χρήματα έχουν ξοδευτεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές για να περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου και παραμένει αναξιοποίητο.

Η διαχρονική εγκατάλειψη του ιστορικού κέντρου της Ελασσόνας είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές της πόλης μας. Κτήρια και μνημεία πολιτισμού ελάχιστα έχουν απομείνει για να θυμίζουν και να αναδεικνύουν την τοπική μας ιστορία και κληρονομιά.

Το ίδιο ισχύει για τους αρχαιολογικού χώρους, τα θρησκευτικά και τα άλλα ιστορικά μνημεία στα χωριά μας. Η ευρύτερη περιοχή του δήμου Ελασσόνας έχει πλούσια αρχαιοελληνική ιστορία, βυζαντινή ιστορία, αποτυπώματα της περιόδου της Τουρκοκρατίας, σημαντικό ρόλο στους Βαλκανικούς πολέμους και βέβαια έχει μεγάλη προσφορά στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, με τα μαρτυρικά χωριά μας.

Για όλα αυτά φίλες και φίλοι είμαστε εδώ, να σταθούμε δίπλα στο λαό της περιοχής μας, να τον κάνουμε να πιστέψει στη δύναμη του. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ακούραστα και αποφασιστικά στον αγώνα για όλα αυτά που μας αξίζουν.

Αυτή είναι η δέσμευση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας. Ότι με τη ρήξη, με την απειθαρχία και το συνεχή αγώνα απέναντι σ’ ένα εχθρικό για το λαό κράτος, μπορούμε να διεκδικήσουμε την πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων για τη στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών με προσωπικό. Μόνο εμείς, οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι κομμουνιστές κι άλλοι δοκιμασμένοι αγωνιστές, συνεργαζόμενοι μαζί μας μπορούμε να κάνουμε πραγματικό νοικοκύρεμα στο δήμο μας για να εξοικονομήσουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο υποχρηματοδότησης για τη δημιουργία υποδομών, στην πόλη και στα χωριά, στην άρδευση, στην ύδρευση, στην οδοποιία, στην καθαριότητα, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.   

Κανένας από τους υποψήφιους των δύο άλλων συνδυασμών δεν μπορεί να βάλει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών γιατί είναι δεσμευμένοι από τα κέρδη των λίγων, των κάθε είδους εργολάβων, τεχνικών «αναπτυξιακών» εταιριών- «κοινωνικών-συνεταιριστικών» επιχειρήσεων και άλλων επιχειρηματιών.

Αυτοί επενδύουν στους «λίγους» που εκπαιδεύτηκαν να ζουν από τον ιδρώτα του λαού μας και εμείς θέλουμε να επενδύσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πόλη πολύ καλύτερη, αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Θέλουμε να τους παραδώσουμε τις αξίες και τα ιδανικά μας.

Ένας για όλους και όλοι για έναν, ενωμένοι να σκορπίσουμε τις σάπιες αξίες όλων όσοι θέλουν να ζουν από την εκμετάλλευση των πολλών. Γιατί στις όμορφες πόλεις που ονειρευόμαστε οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνθρωποι του μόχθου ζουν με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα και όχι με 13 ώρες δουλειά τη μέρα, χωρίς ελεύθερο χρόνο, με μισθούς που τσακίζονται από την ακρίβεια και τη φοροληστεία κυβέρνησης, Περιφερειών και δήμων.

Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να κοιτάξουμε το μέλλον. Το ψηφοδέλτιο, ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ είναι το ψηφοδέλτιο της ελπίδας. Γιατί η ελπίδα είναι στην ήττα της απογοήτευσης και στην ενίσχυση του ρεύματος της αμφισβήτησης και της ανατροπής".

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.