Ο Θανάσης Παιδής στα εγκαίνια του «Παρθενώνα της Μακεδονίας» στις Αιγές

 Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’, στις Αιγές, το οποίο ο Wolfram Hoepfner αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας». 

Στο σημείο όπου ο Μέγας Αλέξανδρος στέφθηκε Βασιλιάς το 336 π.χ. είχα την χαρά και την τιμή να παρευρεθώ στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού χώρου, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ο πρώην Αντιπερειφερειάρχης και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Λάρισας κ. Θανάσης Παιδής.

 «Είναι το ανάκτορο στο οποίο εστέφθη, ως βασιλεύς των Μακεδόνων, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οικοδόμημα εντυπωσιακό τόσο σε μεγαλοπρέπεια, όσο και σε έκταση, μνημείο μοναδικό, που σε συνδυασμό με το Μουσείο που εγκαινιάσαμε έναν χρόνο πριν, μαζί με τον πολιτιστικό πλούτο των Αιγών, δημιουργεί έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο για την πατρίδα μας και μείζονα αναπτυξιακό πόρο για τη Μακεδονία».

Το ανάκτορο, χτισμένο στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., από τον Φίλιππο Β’, το «βασίλειον καθίδρυμα» των Αιγών, το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συναρμόζει την Αγορά, τον τόπο συνάθροισης των πολιτών της Μητρόπολης των Μακεδόνων, με τη βασιλική παρουσία και εξουσία. 

Στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, το φθινόπωρο του 336 π.Χ., ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος και ξεκίνησε η μεγάλη πορεία που μετασχημάτισε τον τότε κόσμο σε Οικουμένη.

Το ανάκτορο των Αιγών, ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση.

Σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας, το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., κάηκε για να χαθεί από προσώπου γης.

  

Ο Θανάσης Παιδής δήλωσε: Είναι ένα γεγονός με παγκόσμια σημασία η αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β’, η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί πολύτιμο οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο και ένα αναπτυξιακό δυναμικό, καθορίζοντας ένα περιβάλλον για επενδύσεις με αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία, αφού σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, οι επενδύσεις σε πολιτιστικές δραστηριότητες δημιουργούν εισόδημα πάνω από 3,5 φορές το ποσό που δαπανάται.

Η περιοχή μας έχει πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση των εργασιών στο αρχαίο θέατρο και στον Λόφο του Φρουρίου , την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Λάρισας μέσω της πολιτιστικής διαδρομής , την συνέχιση των Αρχαιολογικών εργασιών σε Αρχαιά Περραιβία, Κραννωνα, Σκοτούσα, καθώς και την ανάδειξη της ζωής και του έργου του Ιπποκράτη στη Λάρισα τόνισε ο Θανάσης Παιδής.

    


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.