Ζωή Φτίκα: "Το δάσος είναι πηγή ζωής αλλά και δέκτης όλων των ενεργειών μας"

Η συμβολή των δασικών οικοσυστημάτων στην αντιπλημμυρική προστασία ήταν το θέμα ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία και η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Δασών-ΥΠΕΝ) χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δασών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Σπανός ανέφερε ότι επελέγη η Λάρισα για την ημερίδα λόγω των καταστροφικών πλημμύρων του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην ξανασυμβεί το μεγάλο φαινόμενο της καταστροφής της Θεσσαλίας, που οφείλεται όχι μόνο στην κλιματική κρίση, αλλά και σε ανθρωπογενή αίτια του παρελθόντος και λανθασμένες επιλογές».

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εφαρμογής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Ζωή Φτίκα δήλωσε πως «στην περιοχή μας, μετά από όλα όσα συνέβησαν με τις πλημμύρες, θα πρέπει να επανεξετάσουμε πολλές από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Θέλουμε να δώσουμε την έννοια του δάσους, ότι είναι πηγή ζωής, αλλά και δέκτης όλων των ενεργειών μας. Οπότε, όσο εμείς ενεργούμε κατά αυτών αλόγιστα, η φύση γενικά θα μας απαντά με έναν «Elias», έναν «Daniel», μια «Θάλεια», μια «Μήδεια». Θα πρέπει να συλλογιστούμε, να ενωθούμε όλοι οι φορείς και ο καθένας από τη μεριά του να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, ώστε να συμβάλουμε στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και γενικά της περιοχής μας».

Στην ημερίδα έγινε αναφορά στις υποστελεχωμένες εδώ και χρόνια δασικές υπηρεσίες, όπως και στο σχέδιο ανασυγκρότησης των Ολλανδών που καταδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στα ορεινά κι όχι μόνο στις πεδιάδες, για να αποτραπούν μελλοντικές καταστροφές. Θέση που χαρακτηρίζει τους δασικούς υπαλλήλους.

Στην ημερίδα έδωσε το «παρών» πλήθος εκπροσώπων των τοπικών φορέων, μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το περιβάλλον, αλλιώς θα γυρίσει σε βάρος μας.

elassona884.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.